ÉRKEZZ LE BIZTONSÁGBAN
ÉRKEZZ LE BIZTONSÁGBAN
A Genertel Biztosítóval a Snowattacken is találkozhatsz!

Alig várod, hogy belevesd magad a Snowattack bulikba? Van egy jó hírünk! Idén a Genertellel is gondoskodhatsz biztonságodról!

Nem is gondolnád, milyen sok ponton lehet jelen a biztosítás akár csak egy fesztiválon. A Genertel most összeszedte:

 • ha az odaúton valamilyen probléma adódna az autóddal, megcsúsztok a jégen, ami miatt balesetet szenvedtek vagy összetöritek autótokat, esetleg egy kávészünet után az nem indul, ha kéznél van az ilyen fedezetekkel is bíró Casco biztosításod;
 • ha megsérül a poggyászod vagy a profi lesiklási technikád ellenére síbaleset ér, az utasbiztosítás lesz a segítségedre;
 • ha pont akkor áztat le a szomszéd, mikor a legjobb havas élményeket gyűjtőd, lakásbiztosításod enyhítheti a bosszús perceket. 
Ezekben a helyzetekben a Genertelre is mindig számíthatsz. Nézz körül biztosításai között, hogy ott lehessen, ha szükség lenne rá.
Autóval érkeztek a Snowattack-re?

Adunk pár tippet a biztonságos induláshoz és megérkezéshez! 

Ami nélkül el se induljunk: a legfontosabbak ellenőrzése 

Akkumulátor ellenőrzése

Tudjuk, hogy jó a buli a fesztiválon, de azért jobb, ha nem a lerobbant kocsi miatt maradtok tovább! Ha 3-4 éves már autótok akksija, inkább készítsetek be tartaléknak egy újat, vagy legalább egy töltőt, hisz hidegben az akkumulátorok teljesítménye jelentősen romolhat. 

Ha tuti nem akarsz sehol ott ragadni, főleg utazás közben az autópálya mellett vagy fent a hegyen, köss még időben CASCO biztosítást, amihez Assistance szolgáltatást is választhatsz. Ez a praktikus kiegészítő 0-24 órás telefonos segítségnyújtást biztosít lemerült akkumulátor vagy egyéb műszaki meghibásodás (többek között elromlott ablakemelő, defekt) esetén.

Az alapszolgáltatás részét képezi: 

 • az információszolgáltatás,
 • közúti segélyszolgálat,
 • autómentés,
 • autómegőrzés,
 • haza- vagy továbbutazás biztosítása.
Fagyálló hűtőfolyadékot használunk?

Mondanunk sem kell, hogy hideg van a havasokban. A mínuszokban a motor nyári hűtőfolyadéka megfagyhat, így a legnagyobb hidegek beköszönte előtt érdemes megfelelő fagyállóról gondoskodnunk. 

Ablaktörlő és ablakmosó folyadék ellenőrzése

Ahogy hűtőfolyadékból, úgy ablakmosóból is érdemes télire váltanunk a mínuszok előtt. Míg a nyári bogároldó adalékokat tartalmaz, a téli a jegesedést gátolja és segíti az ablakra fagyott víz eltávolítását. Az ablaktörlő lapátok gumiját is érdemes ellenőriznünk, a hidegben ugyanis megkeményedhetnek és romlik a hatékonyságuk, sőt, még az üveget is károsíthatják.

Fék, fék, fék!

Ti is tudjátok, hogy milyen fontos időben megállni vagy lassítani a sípályán. Nincs ez másként vezetés közben sem, ahol szintén számításba kell vennetek az időjárási körülmények adta lehetőségeket. Ahhoz, hogy a havas, latyakos úton minimálisra csökkenthessük a féktávolságot, érdemes rendszeresen ellenőriznünk a fékeket. Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek elkopva, a féktárcsák megfelelően illeszkedjenek a helyükre. A fékvezetékeket, valamint fékfolyadékot is érdemes ellenőriznünk a tél beköszönte előtt.

És végül, de nem utolsó sorban: az ellátmány! Jó, ha van nálunk egy téli út során:
 • meleg pléd
 • rágcsálnivaló
 • innivaló
 • zseblámpa
 • jégoldó spray
Hogyan vezessünk jeges, csúszós úton?

Megeshet, hogy jeges, csúszós felületekre hajtunk és elveszíthetjük irányításunkat az autónk felett. Fontos, hogy megőrizzük hidegvérünket és kövessük az alábbi tanácsokat: 

 1. Hirtelen mozdulatok kerülése: ez vonatkozik a kormány gyors forgatására és a pedálkezelésre is. A pedál hirtelen lenyomása vagy elengedése tapadásvesztéssel jár, amivel a kicsúszó autó helyzetén ezzel csak tovább rontunk.
 2. Alulkormányozottság kezelése: az autó alulkormányzottan viselkedik, ha kifelé tolja az orrát egy kanyarból. Ilyenkor fontos, hogy ne tekerjünk a kormányon, hanem azonnal nyomjuk ki a kuplungot és fékezzünk. A sebesség csökkenésével és az első tengelyekre gyakorolt súlyterhelés növekedésével az első kerekek visszanyerik az oldalvezető képességüket.
 3. Túlkormányozottság kezelése: ilyenkor az autó hátsó tengelye fordul ki. Ebben a helyzetben azonnal nyomjuk ki a kuplungot és vegyük le a lábunkat a gázról. Ha az autó hátulja tovább fordul, ellenkormányzásra lesz szükségünk.