SNA2023 a fenntarhatóság jegyében

Ha tervezel síelni ezen a télen, akkor szeretnénk megosztani veled néhány értékes tippet és trükköt, amelyek egy kicsit környezetbarátabbá teszik a havas csúcsokon való tartózkodásod. Így a jövő nemzedékei is hosszú évekig élvezhetik bolygónk hegyeit!

Mi a célunk ezzel?

Akár a káprázó napsütést élvezed egy lankás lejtőn, vagy harcolsz egy hóvihar közepén, a síelés az egyik legjobb módja a természettel való kapcsolatteremtésnek. A síelők már most is láthatják az éghajlatváltozás hatásait a pályákon, hiszen a kevésbé egyenletes hótakaró és az egyre melegebb hőmérséklet megmutatja, mennyire fontos, hogy ők - ezáltal Ti is - több felelősséget vállaljanak a hegyen és azon kívül tett tetteikért, hogy a jövőben is lehetőség legyen a tél és a csúszás örömeinek kiélvezésére. 

Összeállítottunk egy listát számotokra azokról az egyszerű változtatásokról és praktikákról, amelyek segítségével környezetbarátabbá válhattok a pályákon!

Mit tehetsz TE a természetért?

Támogasd a fenntartható márkákat
  • Ezen márkák támogatása nemcsak azt biztosítja, hogy ruháid olyan létesítményekben készülnek, amelyek aktívan dolgoznak szénlábnyomuk csökkentésén, hanem etikus feltételeket is biztosítanak a dolgozók számára. A ruhákat megnövelt tartósság szemelőt tartásával készítik, így nem kell olyan gyakran cserélni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy le kellene mondanod a kényelemről és a minőségről! 

  • A sílécektől, felsőruházattól és alaprétegektől a védőszemüvegekig, kesztyűkig és egyéb kiegészítőkig találsz ilyen termékeket.

  • Ha készen állsz valami újra, válassz fenntartható lehetőségeket, hiszen vannak már olyan bolygóbarát márkák, amelyek óriási ugrást tesznek előre a környezetbarát termékekkel, fenntartható gyártási folyamatokat és innovatív anyagokat használnak annak érdekében, hogy a lejtőkön a környezet károsítása nélkül teljesítsünk. 

  • Használj környezetbarát sí- vagy snowboardfelszerelést (pl. bambusz deszkát). 

  • TIPP: Keresd a Store13  és a Fundango termékeit, ahol találsz ilyen márkákat.

Használj buszt vagy telekocsit
  • A telekocsizás például nagyszerű módja annak, hogy csökkentsd a károsanyag-kibocsátást. Emellett nem csak a környezetért tehetsz, hanem még új barátokra is szert tehetsz. 

  • A buszok is megfelelő lehetőséget kínálnak, mivel számos üdülőhely kínál transzfert a közeli városokból, emellett a legtöbb síterep is rendelkezik kifejezetten olyan járatokkal, amelyek a felvonókhoz visznek titeket a szállásotokról. 

  • Utazz velünk busszal a síterepre, illetve a helyszínen autó helyett használd a helyi transzfer buszokat.

Hozz magaddal saját vizes palackot

Az saját vizes palack az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy eltávolítsuk a hulladékot a lejtőről. A saját palackodat könnyen újratöltheted bármely csapnál, ráadásul létezik összecsukható verzió is, hogy a zsebedben vagy hátizsákban könnyen eltudd pakolni. Sok üdülőhely teljesen megszabadul a műanyag poharaktól, így a vizes palackok életmentők lehetnek.

Hozd a harapnivalókat újrafelhasználható dobozokban

Ha a műanyag zacskók és az egyszer használatos csomagolások helyett az újrafelhasználhatót választod, nem csak az étel marad friss, hanem a fölösleges szemetet és a műanyagot is távol tartod a szemétlerakóktól. A saját evőeszközökkel elkerülheted a sok üdülőhely által kínált műanyag étkészletet.

Öltözz melegen a szálláson is

Kényelmes lehet pólóban heverészni, de ezzel sajnos nem kíméled a környezetet. Tél van, ezért vegyél fel egy pulóvert, és tekerd lejjebb a termosztátot a szálláson.

Fürödj rövidebb ideig

Síelünk, izzadunk. Egyszerű biológia. A lejtőn eltöltött hosszú nap után egy zuhany elengedhetetlen, de ne tartson túl sokáig. Egy átlagos zuhanyozás 8,2 percig tart, és 65 liter vizet használ fel. Spórolj a vízzel, és próbálj meg maximum 5 percig tusolni.

Helyi étkezés

A téli üdülőhelyek gyakran a független és családi éttermek menedékei. A helyi specialitások, a helyben előállított termékek és a szezonális lehetőségek finom módjai a fenntarthatóbb nyaralásnak.

Vásárolj helyben
  • A helyi vásárlással ellensúlyozhatod a szállításból származó szén-dioxid-kibocsátást, és csökkentheted az extra csomagolásból származó hulladék mennyiségét. A helyi vásárlás a helyi gazdaság fellendítését is jelenti azáltal, hogy támogatod a kis síboltokat és a helyi munkaerőt. 

  • Tipp: Vigyél magaddal egy táskát a bevásárláshoz, így nem kell a boltban kapható műanyag zacskóban hazavinned!

Ne szemetelj

Talán túl evidensnek, klisének is tűnhet ez a mondat, mégis előfordul, hogy valaki a pályán felejti a szemetét vagy csúszás közben elhagyja azt. Ha valami fölösleges hulladékod van, legyen az akár egy papírzsepkendő vagy egy csokis papír, mindenképp az erre a célra kihelyeztet szemetesbe dobd. Tudjuk, hogy többnyire a pályán erre nincs lehetőséged, ezért vidd magaddal a legközelebbi hüttéig vagy egészen a szállásodig és ott szabadulj meg tőle a szeméttárolóban.

Érdekelnek még további tippek? Ezeken a linkeken bővebben tájékozódhatsz: