Ne maradj le akcióinkról!

Öko tippek powered by Mastercard

Síelni szeretnél ezen a télen? Ez esetben szeretnénk megosztani veled néhány értékes tippet és trükköt, amelyek egy kicsit környezetbarátabbá teszik a havas csúcsokon való tartózkodásod. Így a jövő nemzedékei is hosszú évekig élvezhetik bolygónk hegyeit!

Támogatjuk a Priceless Planet Coalition kezdeményezést, hogy 2025-ig 100 millió fa ültetését segítsük elő.

További információk: mastercard.hu/ppc

Mi a célunk?

 • Akár a káprázó napsütést élvezed egy lankás leejtőn, vagy harcolsz egy hóvihar közepén, a síelés az egyik legjobb módja a természettel való kapcsolatteremtésnek. A síelők már most is láthatják az éghajlatváltozás hatásait pályáinkon, hiszen a kevésbé egyenletes hótakaró és az egyre melegebb hőmérséklet megmutatja, mennyire fontos, hogy a síelők is felelősséget vállaljanak a hegyen és azon kívüli tetteikért, hogy megóvják a telet az elkövetkező években.

 • Összeállítottunk egy listát azokról az egyszerű változtatásokról, amelyek segítségével környezetbarátabbá válhatsz a pályákon, a fenntarthatóság szem előtt tartásával. A viselettől, a felszerelés élettartamának maximalizálásáig rengeteg  apró trükkök nagyban hozzájárulhatnak a karbonlábnyom csökkentéséhez.

Mit tehetsz TE a természetért?

Támogasd a fenntartható márkákat

 • Ezen márkák támogatása nemcsak azt biztosítja, hogy ruháid olyan létesítményekben készülnek, amelyek aktívan dolgoznak karbonlábnyomuk csökkentésén, hanem etikus feltételeket is biztosítanak a dolgozók számára. A ruhákat a természet szerelmeseinek készítik, megnövelt tartóssággal, így nem kell olyan gyakran cserélni. A sílécektől, felsőruházattól és alaprétegektől a védőszemüvegekig, kesztyűkig és egyéb kiegészítőkig találsz ilyen termékeket. Ha készen állsz valami újra, válassz fenntartható lehetőségeket – és ez nem jelenti azt, hogy kompromisszumot kell kötnöd a minőség vagy a teljesítmény tekintetében. Vannak olyan bolygóbarát márkák, amelyek óriási ugrást tesznek előre a környezetbarát termékekkel, fenntartható gyártási folyamatokat és innovatív anyagokat használnak annak érdekében, hogy a lejtőkön a környezet károsítása nélkül teljesítsünk.
 • Használj környezetbarát sí- vagy snowboardfelszerelést (pl. bambusz deszkát).
 • TIPP: Keresd a Store13  és a Fundango termékeit, ahol találsz ilyen márkákat.

Telekocsizz vagy buszozz

 • A telekocsizás nagyszerű módja annak, hogy csökkentsd a karbonlábnyomod. Telekocsizás közben nem csak csökkented a károsanyag-kibocsátást, de új barátokra is szert tehetsz. A buszok nagyszerű lehetőséget kínálnak, mivel számos üdülőhely kínál transzfert a közeli városokból. Utazz velünk busszal a síterepre, illetve a helyszínen autó helyett használd a helyi transzfer buszokat.

Hozz magaddal saját vizes palackot

 • A saját vizes palack az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy eltávolítsuk a hulladékot a lejtőről. A saját palackodat könnyen újratöltheted bármely csapnál, ráadásul létezik összecsukható verzió is, hogy a zsebedben vagy hátizsákban könnyen elpakolható. Sok üdülőhely teljesen megszabadul a műanyag poharaktól, így a vizes palackok életmentők lehetnek.

Hozd a harapnivalókat újrafelhasználható dobozokban

 • A műanyag zacskók és az egyszer használatos csomagolások helyett, ha az újrafelhasználhatót választod, nem csak az étel marad friss, hanem a fölösleges szemetet és a műanyagot is távol tartod a szemétlerakóktól. A saját evőeszközökkel elkerülheted a sok üdülőhely által kínált műanyag étkészletet.

Maximalizáld a felszerelésed élettartamát

 • Ahelyett, hogy új ruhát vennél, ha valami elszakad, javítsd meg. Egy másik alternatíva, ha a szekrényedben porosodó felszerelést eladományozod, ahelyett, hogy kidobnád.

Öltözz fel melegen

 • Kényelmes lehet pólóban heverészni, de ezzel sajnos nem kíméled a környezetet. Tél van, ezért vegyél fel egy meleg pulóvert, és tekerd lejjebb a termosztátot a szálláson.

Zuhanyozz rövidebb ideig

 • Síelünk, izzadunk. Egyszerű biológia. A lejtőn eltöltött hosszú nap után egy zuhany elengedhetetlen, de ne tartson túl sokáig. Egy átlagos zuhanyozás 8,2 percig tart, és 65 liter vizet használ fel. Spórolj a vízzel, és próbálj meg maximum 5 percig tusolni.

Helyi étkezés

 • A téli üdülőhelyek gyakran a független és családi éttermek menedékei. A helyi specialitások, a helyben előállított termékek és a szezonális lehetőségek finom módjai a fenntarthatóbb nyaralásnak.

Vásárolj helyben

 • A helyi vásárlással ellensúlyozhatod a szállításból származó szén-dioxid-kibocsátást, és csökkentheted az extra csomagolásból származó hulladék mennyiségét. A helyi vásárlás a helyi gazdaság fellendítését is jelenti azáltal, hogy támogatod a kis síboltokat és a helyi munkaerőt.

Használj környezetbarát naptejet – ez jobb neked is és a környezetnek is

Ne szemetelj

Ha autóval érkezel az üdülőhelyre, ne járasd sokáig a motort

 Ezeken a linkeken bővebben tájékozódhatsz:

Most te is tehetsz az erdőirtás ellen, adományozz és ültess egy fát: